Žemės sukimosi ašies precesija

Žemės sukimosi ašies precesijaKaip minėjome prieš tai, mitologijoje aptinkamos įvairios laiko skalės. Viena iš jų atsiradimo priežasčių – metų laiko nustatymo priešistoriniais laikais ypatumai.

Danguje yra ir dar viena laiko skalė, kurią pirmasis pastebėjo Hiparchas (apie 150 m. pr.Kr..) įvardijęs kaip ekvinokcijų pasislinkimą (“Axial Precession” ). Paskaičiuota, kad Žemės sukimosi ašies precesija vidutiniškai lygi 25765 metų (“Precesija (astronomija)”). Dėl precesijos žvaigždžių kelias keliaujant mūsų dangumi nuolat kinta. Šis pokytis yra labai nežymus ir stebint dangų jį buvo sunku pastebėti. Šiuolaikiniame, kompiuterizuotame pasaulyje tai padaryti nesunku. Yra daug programų, skaičiuojančių žvaigždžių judėjimą. Rimtesnės programos būtinai įtraukia ir dėl precesijos atsiradusius žvaigždžių poslinkius. Šiame tinklapyje dėstomoms mintims paremti buvo pasinaudota bene populiariausia atvirojo kodo programa „Stellarium“, kurią galima įdiegti į įvairių operacinių sistemų kompiuterius ir mobilius įrenginius.

Precesijos reiškinio mūsų protėviai nežinojo, tačiau būtent precesijos pagalba nustatysime kai kurių mitų atsiradimo laiką ir apytikrią vietą. Pradžioje pasirinksime tinkamą laiką.

Medžiaga paimta iš straipsnio „Skaitant dangaus ženklus: Dangiškos pasakos“
autoriai Kęstutis Račkaitis ir šeima

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *